Wednesday, May 2, 2012

anjing yang baik hati

Assalamualaikum.

to day i would like to talk about dog. ececeh dak syuhada ni dok cakap omputeh kemain lagi yer. ye hari ni syu nak kongsi sedikit cerita mengenai anjing kat korang yang syu rasa patut dikongsi. yer anjing, buka kutu bukan babi bukan babun dan juga bukan meaw meaw empunya tuan blog. harap maklum ye maklong.




"haa ni mesti dak syuhada kena kejar dek hanjeng nie kan?"


"tak tak, tekaan anda meleset sama sekali. tolak 5markah. " -..-''




ekceli, cerita real ni di alami oleh si mama. 




a few days ago, syu balik dari rumah sewa sebab cuti semester selama 3minggu. yeay hooreyy! best nya cuti tiga minggu, boleh update blog kesayangan syu ni bebanyak sampai ketumbit biji mata korang membacanya. kejam >.<'' tak pun boleh melantak setiap minit tanpa halangan. tak pun tidur 28jam kali sehari sampai berpeta peta bantal kesayangan si mama.*hmm bantal sendiri tinggal kat rumah sewa ekceli, lupa nak bawak.


dah dah, sila berbalik ke pangkal jalan yer.

seperti yang korang tak tahu, si mama syu ni kerjanya berniaga, buat kuih ebeli taim. celik je mata beliau terus buat kuih, pendek kata ebeli de minit mama buat kuih. ehh malam tak la, ko pikir mama ku ini mesin pembuat kuih ke ape? haih -..-

ramai yang mengata kan kuih mama begitu ohsemnya digilai ramai. lebih lebih lagi bihun dan nasi lemak beliau. lebih ohsem dari kuih kuih kak senah kampung sebelah nun ha. berbangga dua minit.

nak dijadi kan cerita, suatu hari dalam pukul 3 kot kalau tak silap mak jemah sebelah rumah la kan, mama nak hantar kuih ke warung si ayah. time tu panas, yeah panas terik kemain sampai berpeluh peluh. *macam aku je yang alami. mama pon bawak payung nak antar kuih tu, tiba tiba dengan tak semena mena nya ada seekor anjeng yang selalu je ada blakang rumah telah mengikut belakang mama.

kalau syu lah kan syu dah lari tak cukup tanah. mama dengan hati yang bergoncang tadi terus ingat kata kata ustaz dulu

"kalau kita tak nak anjing kejar kita, kita kena  panggil dea KATHMIR, kathmir adalah nama seekor anjing dalam kisah pemuda al-kahfii yang sangat setia pada tuannya, mati pon disisi tuanya yang ditidurkan oleh allah s.a.w selama 1ribu tahun"


mama pon panggil anjing tu dengan nama kathmir, anjing tu datang dekat mama dan anjing tu terus berdiri separuh dan pegang pinggang mama. mama terkejut mama terus jalan laju, anjing tu ikot bawah payung mama, macam berjalan seiringan la. ececeh so sweet. ahah!


semenjak hari tu anjing yang mama panggil kathmir tu be nice pada mama. yang pelik nya kalau orang lain lalu dea akan penyalak, tapi mama tak. kawasan belakang rumah syu tu ramai yang tak berani lalu sebab dah beberapa orang kena gigit. fuhh.. lepas tu mama salu bagi dea roti, wahh anjing makan roti la.


cerita ni betul, anjing ni salu je tunggu mama kat tepi kedai sebab dea tau mama akan bagi dea roti. ya allah, allah maha besar kan. sungguh bijak anjing tu. soo lepas ni kalau korang alami situasi yang sama macam mama syu ni panggil la anjing tu kathmir, insyaallah dea tak gangu korang. wallahualam :)





7 comments :

CikMai said...

wah serius baru tau...tq tq kongsi ilmu...

CikMai said...

wah serius baru tau...tq tq kongsi ilmu...

noorniey Azman said...

sriyes??nak try ah.kat u noni ada banyak anjing .tp depa semua tak kacau org pon.juz dy usha2 jeh xD

Atiqah Wadiah said...

ok..nnt klu nmpak anjing,kena panggil anjing tu kathmirlah..IAllah anjing tu akan be nice dgn kita :)

Atiqah Wadiah said...

masyaallah..hopefully dpt jumpa laki mcm ni satu hari nnt :)

zOeY zAu YaH said...

ooo mcm tu ghupanya..

zulhilmi tempoyak said...

sejak ada pengalaman ngeri ngan anjing dl.. org rs trauma sgt ngan anjing... hmmm..

takot2...huhuh