Sunday, January 8, 2012

Bila nasib aku akan berubah :'(

PERINGATAN !
ENTRY INI ADALAH KISAH HIDUP AKU.


Hari ni macam biasa, macam hari hari yang lain, petang tadi macam biasa tugas aku tolong mama buat kuih.  aku tolong mama aku buad kuih. Malam tadi mama bagi aku upah sebab aku tolong dea. Tapi aku tak nak sebab aku tolong bukan sebab duit, aku ikhlas tolong mama. Tapi mama suruh amik jugak so aku pon amik la. Kata orang rezeki jangan ditolak.. Hehehe.. Oke. Kalau korang nak tahu aku berasal dari kaluarga yang berlatar belakang sederhana. Aku ada 4 adik di bawah aku, 19thn, 18th, 16thn and 11thn. Semuanya perempuan =) . 


Lepas ayah berhenti kerja 7 tahun lepas hidup keluarga kami jadi susah. Mulai detik tu Mama dengan ayah jual kuih dekat depan perumahan rumah kami setiap petang. Pagi ayah pergi menoreh getah, itu pun pokok getah bukan milik ayah. Ayah cuma ambil upah menoreh je and hasih daripada jualan getah tu akan dibahagikan kepada ayah and pemilik getah tu. Ayah tak boleh buat kerja berat sangat :'(



Setiap pagi mama mula buad kuih. Macam macam kuih mama buad. Hampir 10 jenis kuih aku rasa. And semua tu mama yang buad sorang, setiap hari mama buat kuih tanpa henti, ayah pulak buat pisang goreng and cakoi. Aku akan tolong kalau aku balik cuti semester je. Dengan duit berniaga tu kami masih dapat hidup sampai sekarang, berkat kesabaran mama and ayah menyara kami so kami bolah bertahan sampai sekarang walaupun nyawa nyawa ikan je =(  Jiwa aku ni selalu memberontak. Tapi aku bersyukur sebab aku tahu ramai lagi orang kat luar sana lebih susah daripada aku. Aku bersyukur sangat sebab aku masih boleh belajar, masih boleh sambung belajar. Tahun lepas aku selalu sangat sedih, tahun tu jugak la famly aku dilanda bermacam macam  masalah. Masalah tu datang tanpa henti. 


Tahun tu jugak la mama sakit. Mama sakit sebab terlalu banyak sangat buat kerja berat and mama jadi kurus sebab mama selalu tak makan. Aku sedih sangat tengok keadaan mama :'( . Rase macam dunia ni tak adil untuk kami ! Kenapa orang kaya senang senang je membazir duit padahal orang yang susah perlukan duit sangat sangat. Kenapa perlu macam tu ! Dulu aku selalu salah kan takdir Allah. Aku selalu  cakap Allah nie tak adil n bla bla bla. Malam aku memang tak sah kalau tak tidur dengan air mata. Tapi sekarang baru aku sedar yang Allah sedang menguji aku. Sebab Allah sayang pada aku. Allah tahu yang aku mampu menghadapi semua dugaan dea. Allah tak kan menguji seseorang kuar dari kemampuan nya.


Aku tak suka tunjuk kan kesedihan aku kat orang lain. Sebab aku tak suka orang kesian kan aku :'( . Dengan famly aku pon aku tak pernah tunjuk kalau aku sedih. Sebab aku simpan dalam hati. Betul cakap Nabi Muhammad s.a.w yang 99% rezeki datang nya daripada berniaga .. Yes aku percaya tu. Aku harap tahun ni akan jadi lebih baik daripada tahun2 lepas and aku akan belajar bersungguh sungguh demi masa depan aku and famly aku. Setiap manusia kisah hidup nya tak sama kan. 


Terima kasih kat sorang hamba allah nie, dea la penguat jiwa aku selain allah s.w.t and parents aku :)
Maap ler awok awok sume, maap ler kalau awok awok sume tak berkenan and tak nak amik tau pon pasal kisah hidup saya tuh .. saya juz berkongsi and bercerita je.. maap ye awok awok .. =)
tolong bagi komen yang positif ye awok :)
tengs awok :)
sayang awok :)



8 comments :

Nisa Greennnpanda said...

hye syuhada dear..
rjinnye tlg mak.. ^_^

ari tue awk komen kat blog sy, tnye psl camne nk ltak pic kartun kat dlm entry eh? sy copy paste je la dear..

Syuhada Nasya said...

kita da buat tp x leh.. knp ek ?

Nisa Greennnpanda said...

owh ye ke?
erm.. sometimes xleh gak..
kalo xleh, maybe awk kne save pic tue dlu dlm laptop, then br la upload kat entry.. ok?

! Love Cik Juju ! said...

sangat sedih...itew ske bce entry awok...bersabar keyh..jd ler org yg kuat n sbr n tabah..pasti ada ganjaran nyer..insyaAllah

Syuhada Nasya said...

@! Love Cik Juju ! teng cik juju.. ye selagi kite sbar kte sbar laa .. urmm

Pwincess sarah said...

akak...banyak2kan bersabar k dalam mengharungi dugaan nie... jangan sedih2 ea kaka...adik yakin akak kuat... :)

Farra said...

bila Allah bg dugaan dekat seseorang that means Allah syg org tu.. :))

nor amylea husna said...

sabar eh kak , allah sayang orang yang bersabar . mybe semua bende ni ad hikmah , akak jangan sedeh au . ramai ag y susah kat lua tu tp dorg still boleh tersenyum , akak pon boleh kan ? :))