Monday, December 10, 2012

Punca Kenapa Gusi Saya Berdarah :(

Assalamualaikum


Korang pernah tak alami gusi korang berdarah time gosok gigi? Atau gusi korang tiba-tiba berdarah jika ada sedikit tekanan dalam mulut? Atau tanpa disedari gusi korang tiba-tiba berdarah? Pernah? Dan sedang alami? Yes, I used to face the same problemo too.


sedah hampir setahun lebih aku mengidap sakit GUSI BERDARAH. setiapa kali gosok gigi je mesti keluar darah. mula-mula aku ingit sikit je, alah esok lusa hilang lah kan, but bila dah hampir beberapa bulan pon masih drah tu keluar jugak. aku pelik, cemas, takot la kot-kot ada something yang kronik berlaku nanti. takot tau tak takot! 


kadang, bila nak makan pon ada rasa macam darah-darah sikit-sikit dalam mulut. hoi nasib lah aku tak jari raja bersiong nanti haha. Bf aku banyak kali dah suruh aku pergi check kat doctor, tapi aku takot, yelah takot nak terima keputusan tu. mana nak tahu kan check punya check tenok-tengok aku ada ''something''  penyakit! huu megott! namo namoo! 
  mengamuk pulak = =''


sampai lah sekarang gigi aku still berdarah lagi, kalau tak gosok gigi pon tetap jugak berdarah. hoii aku tak faham betul lah! tadi, tak bukan tadi, baru ja baru sat ni aku cari kat Sir Google, punca gusi berdarah, okay terus aku dapat jawapan nya. teknologi sekarang ni serba canggil la mak noks. nak cari apa terus jumpa, termasuk lah yang buri-biru kekuningan. eh? k lari tajuk dah ni = =''


PUNCA-PUNCA

  • Penyakit yang berkaitan dengan pembekuan darah seperti leukemia, hemofilia dan Glanzmann's thrombaesthenia - gusi berdarah secara spontan.
  • Penyakit diabetes mellitus (kencing manis). (kencing manis pon gua xda!)
  • Penyakit HIV. (gua xda penyakit HIV lah gila! )
  • Pada awal kehamilan, wanita menghasilkan hormon estrogen dan progesteron yang menyebabkan radang gusi bertambah teruk. (gua tak hamil :( )
  • Kekurangan vitamin C. (mungkin) 
  • Penyakit Sindrom down - kekurangan faktor pertahanan. (saya? tak mungkin awak silap orang kot)

CARA MENGATASI GUSI BERDARAH

  1. kena banyak makan makanan yang berkalsium n ada vitamin C.
  2. kurangkan pengambilan gula, makanan ringan,
  3. jumpa docter gigi enam bulan sekali.


soo lepas ni aku kena jaga pemakanan la kan. tak boleh minum n makan makanan yang manis. makan buahh.. amik vitaminC. hmmm payah nyaa. xpa nak sihat kan kena berkorban sikit. esok kena g klinik jugak ni, nak tahu lebih lanjut. hope allah tabahkan hati ini *cehh maam teruk ja penyakit haha














7 comments :

✿‿✿Princess Fyda ✿‿✿ said...

Jom join :) sayabudakgedixz.blogspot.com/2012/12/jom-join-1st-giveaway-fyda.html

Nurmujahidah Ismail said...

assalaamualaikum. wanna invite you to join ga free domain for all participants. no winners will be selected as all participants will get the free domain!!! :D

mujadafewa.blogspot.com/2012/12/giveaway-free-domain-for-all.html

al_hakim said...

dulu selalu jugak kena. tapi dah kurang

aimi adilah said...

sme lah kite =(

Cik Aichrah said...

kitepowm dulu pernah jadi gni..
but skg xd dah.. :)

★ ɥɹɐן ɐʎɐʎ said...

Eeee , dulu kena jugak . Time gosok gg . hehehe

Nak yang awesome , MELETOPS , WOW ,
http://yayalarhsecret.blogspot.com/p/awesome-ga-in-blog.html .

Buat blog btambah comel ?
http://yayalarhsecret.blogspot.com/p/tutorial_5790.html

Ingin direview ?
http://yayalarhsecret.blogspot.com/p/review-blog.html

evangelistaNiL said...

jum kita date .. alah akk belnaja r heheh