Sunday, September 8, 2013

Tersentuh Hati.

Assalamualaikum.


bangun bangun, bukak fb. terbaca satu story yang menyedihkan. story yang telah berjaya buat aku menangis. story yang betul betul membuat aku teringan pada ayah. aku rasa situasi yang sama.

Pagi tadi:
Pergi ke bank, bayar hutang kat cash deposit atm. Di belakang, ada seorg pakcik berdiri.

Nak, boleh tolong saya?
Ya, boleh pakcik.
Tolong saya masukkan duit sbb selalunya ada pegawai yg tolong.
Hari ini cuti public cik..

Duit utk anak pakcik ya?
Ya.dia belajar di selangor - uia.

Duit dmasukkan utk anak pertama.
Berjaya.
Jumlah yg sama tapi kali ini ada rm10 5keping, rm50, rm100. Semua duit masuk dlm mesin tapi yg rm100 keluar semula. 2kali.

Pakcik ada duit lain?

Tak ada nak.

Sempat mata ini menjeling ke dlm porch pakcik itu(maafkan saya). Tinggal rm7 sahaja.

Hati mula tersentuh.

Cuba lagi masukkan.
Moga dpermudahkan.
Alhamdulillah berjaya.
Jelas rasa lega tlihat di riak wajahnya.

Berlalu tapi perlahan..

Ingin kutahu dia naik apa..

Motor.
Dlm hujan renyai.
Terlihat wajah kepayahan.
Mengalir air mata.
Semoga pengorbanan seorang ayah itu dberi ganjaran syurga.
Belajarlah sungguh2 wahai anak2 kpd pakcik itu.

RM400 utk 2org anak.
Sikit utk dirinya memadai..

Moga ALLAH memberkati pakcik itu.
Moga ALLAH luaskan rezeki semua ayah di luar sana.
Moga ALLAH kurniakan kesihatan yg baik utk ABAH yg selalu saya sanjungi..

Kepada semua pelajar:
Belajarlah sungguh-sungguh utk membalas jasa ibubapa kita..




*seriously, betul2 tersentuh. teringat pulak kat ayah , mesti ayah macam ni jugak, sebab aku ada dua orang adik yang belajar kat KL dan aku kat ipoh. semoga ayah diberikan kesihatan yang berpanjangan dan rezki yang luas. ameen.

13 comments :

Fazi Isma said...

sangat tersentuh. mohon untuk share dear =)

Aku Penghibur said...

touching untuk entri ini, hargailah mereka

Ancik Khasiaini said...

memang tacing ,rasa geram bila tgk ada yg tak reti balas pengorbanan ibu bapak dorang..

Sally Yatiey said...

tersentuh..

boni kacak said...

Hurm... Memang sangat menyedihkan... Tapi sikit pun dia tak myusahkan orang lain kan... Harap agar kisah ni membuka mata kepada orang2 yang sepatutnya.. Yang miskin semakin miskin,,

Yumida Huda said...

yumida baca pun tacing jugak sis..
besarnya pengorbanan ayah mencari duit

lupa password nuffnang...solusinya:

pergi ke:

https://login.nuffnang.com/forgot_password.php?public_key=5fw41B7Cf9

masukkan email then tekan send new password

check kat email nanti...Insha Allah..dapat la password baru

Yumida Huda said...

tp kalau lupa email tu..agak payah sikit..hehe..yumida pun x tahu sangat

Umi Nazrah said...

yup kisah tu sangat menarik. terus buat kita terpikir pasal ayah kita kan

hafiz hafizol said...

kita yg habis belajar nie pulak rasa nak sekolah balik. hmmm :/

Marliyana Mk said...

pengorbanan seorang ayah.. sygnye ayah kat anak dia

moga2 kita xlupakan ayah kita

:)

zulhilmi tempoyak said...

ayah... :'(

Siti(zoey) said...

menginsafkan kita :'(

Carlos Santiago said...

ini puisi ke?